Klarisa Pinkola Estes

Klarisa Pinkola Estes je američka pesnikinja, jungovska psihoanalitičarka, specijalista za post-traumatska stanja, spisateljica i umetnica.

Autorka je doktorata iz oblasti etno-kliničke psihologije u kojem je istraživala društvene i psihološke obrasce u kulturama plemenskih zajednica. Kao ekspert za plemenske društvene zajednice, gostovala je na brojnim međunarodnim univerzitetima i držala serije predavanja. Kao specijalista za post-traumatska stanja radila je sa veteranima iz Drugog svetskog rata, Vijetnamskog i Korejskog rata. Njen terapeutski rad odvijao se sedamdesetih godina i sa zatvorenicima u američkim zatvorima. Dr Estes je takođe specijalista za porodične traume. Možemo, takođe u ovom kontekstu, spomenuti njen rad sa porodicama žrtava ubistava. Savetovala je i porodice žrtava bombaškog napada 11. septembra 2001. godine.

Klarisa Pinkola Estes dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada, a u svojim umetničkim projektima sarađivala je sa najznačajnijim američkim autorkama kao što su Maja Anđelu i Toni Morison.