Porudžbinom od preko 3.000 RSD ostvarujete besplatnu dostavu!

-6%

Anatomija ljudske destruktivnosti – Erih From

2.540,00 RSD

SKU 9788663690868 Kategorije , , Autor

Autor: Erih From
ISBN: 9788663690868
Godina izdanja: 2018
Broj strana: 470
Pismo: Latinica
Povez: Tvrdi
Format: 24cm
Izdavač: Kosmos izdavaštvo

Opis

Kako da objasnimo ljudsku sklonost okrutnosti?
U svetu u kojem se nasilje u svakom obliku naizgled povećava, Erih From se opsežno bavio ovim upornim pitanjem u najoriginalnijem i najuticajnijem delu svoje briljantne karijere. Prihvatajući da postoji neka vrsta agresije koju čovek deli sa životinjama, From pokazuje da je ona po prirodi defanzivna, koncipirana da obezbedi opstanak. Sa druge strane, maligna agresivnost ili destruktivnost, kod koje čovek ubija bez biološke ili društvene svrhe, svojstvena je ljudima i nije instinktivna; ona je deo ljudskog karaktera, jedna od strasti, poput ljubavi, ambicije i pohlepe.
Sa teorijske tačke gledišta, From proučava i uslove koji izazivaju defanzivnu agresiju i one koji izazivaju istinsku destruktivnost. Oslanjajući se na najznačajnija otkrića neuropsihologije, praistorije, antropologije i psihologije životinja, on nam predstavlja globalnu i istorijsku studiju ljudske destruktivnosti i omogućava čitaocima da sami procene podatke.
Uz koncepte malignog Edipovog kompleksa i nekrofilije, From preispituje Frojdov ,,instinkt smrti“ i daje značajan doprinos psihoanalitičkoj teoriji. Dodatak o istoriji Frojdovih teorija o agresiji dobro će doći onima koji žele da znaju više o razvoju njegovog razmišljanja na tu temu.
Koristeći antropološke dokaze From takođe tvrdi da su primitivna društva – lovci i sakupljači hrane – bila najmanje agresivna i da su tlačenje i ratovi posledica širenja civilizacije i pojave patrijarhalnih društava.