Porudžbinom od preko 3.000 RSD ostvarujete besplatnu dostavu!

Kofer mog oca – Orhan Pamuk

830,00 RSD

SKU 9788674707593 Kategorije , Autor

Autor: Orhan Pamuk
ISBN: 9788674707593
Godina izdanja: 2017
Broj strana: 83
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Format: 21cm
Izdavač: Nova knjiga

Opis

„Dvije godine prije smrti, moj mi je otac dao mali kofer prepun njegovih rukopisa i svesaka“.
Orhan Pamuk je svoj govor prilikom dodjele Nobelove nagrade, decembra 2006. godine, naslovio kao „Kofer mog oca“. Ovaj emotivni govor koji sumira trideset tri godine Pamukovog pisanja i stvaranja imao je snažan međunarodni odjek.
Ova knjiga, pored „Kofera mog oca“ koji je temeljni tekst o pisanju i življenju, sadrži još tri značajna govora: „Ideja Evrope“, „Implicitni autor“ i „U Karsu i Frankfurtu“.
„Ideja Evrope“ je tekst Pamukovog obraćanja prilikom dodjele nagrade Soning u Kopenhagenu 2012. godine u kome propituje samu kulturnu i političku prirodu evropskog kontinenta kroz okulaturu evropske percepcije Turske.
„Implicitni autor“ je govor koji je Pamuk održao prilikom primanja književne nagrade Puterbo u aprilu 2006. godine. U ovom značajnom tekstu, Pamuk istražuje psihologiju književnog stvaranja.
„U Karsu i Frankfurtu“, tekstu koji predstavlja pisanu verziju govora koji je Pamuk održao prilikom primanja Nagrade za mir Asocijacije njemačkih izdavača 2005. godine, Pamuk govori o sposobnosti pisca da se uživi u tuđu perspektivu, ali istražuje i političke konsekvence književnog izraza.
Svi tekstovi u ovoj knjizi, iako izgovoreni i napisani u različita vremena i za različite povode, ipak funkcionišu kao skladna cjelina, otkrivajući nam novi i uzbudljivi pogled na misao i djelo Orhana Pamuka.