Porudžbinom od preko 3.000 RSD ostvarujete besplatnu dostavu!

-10%

Ništa prosječno u šoljici svemira – Meliha Šuškavčević

Original price was: 590,00 RSD.Current price is: 531,00 RSD.

SKU 9788663694071 Kategorije , , Autor

Autor: Meliha Šuškavčević
ISBN: 9788663694071
Godina izdanja: 2023
Broj strana: 62
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20cm
Izdavač: Kosmos izdavaštvo

Opis

Svaka prva knjiga poezije je – mladalačka, bilo je da je napiše pjesnik u tinejdžerskim godinama ili pak onaj koji je prevalio četrdesetu. Ono što je mladačačko je prvenstveno doživljaj da ti je tema čitav svijet, čitav svemir. Druga, treća i kasnije knjige tematski se nužno sužavaju, a ovo je ona u kojoj pokušavaš da kažeš sve.

Prva knjiga poezije Melihe Šuškavčević je mladalačka knjiga – po odvažnosti, po širini, po stavu. Već u naslovu – Ništa prosječno u šoljici svemira – čeka nas jedan stari književni trop, ali specifično variran. Hamlet je, poslovično, svemir htio da sabije u orahovu ljusku, dok ga Meliha Šuškavčević smješta u šoljicu. To je ipak optimističnija slika – šoljica je s gornje strane otvorena.

Svemir iz naslova ove knjige nije u fildžanu, jer šoljica ima ručku. Držeći se za ručku maternjeg jezika, Meliha Šuškavčević je svoje bogato životno iskustvo, dosad uglavnom artikulisano kroz fotografije, uspjela uobličiti u poeziju. I to je uspjela na takav način da će čitaoci željno iščekivati njenu narednu knjigu, onu gdje će tematski okvir morati biti nešto uže i manje od svemira.

– Muharem Bazdulj

Naša preporuka naslova: