Porudžbinom od preko 3.000 RSD ostvarujete besplatnu dostavu!

-20%

Zapisi iz podzemlja – Fjodor Mihailovič Dostojevski

Original price was: 836,00 RSD.Current price is: 668,80 RSD.

SKU 9788663691360 Kategorije , Autor

Autor: Fjodor Mihailovič Dostojevski
ISBN: 9788663691360
Godina izdanja: 2018
Broj strana: 125
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Format: 22cm
Izdavač: Kosmos izdavaštvo

Nema na zalihama

Opis

U drami i katakombama grada, čovek podzemlja je istovremeno i čovek koji doživljava poniženja i hor čija ironična objašnjenja razgolićuju licemerje društvenih običaja. On poseduje želju bez sredstava, inteligenciju bez snage. Pognut za činovničkim stolom, on dirinči u gorkoj poniznosti, sanja o toplijim i bogatijim svetovima, a uveče, iznemogao, jedva tetura prema svom mračnom utočištu. Njegov duh progoniće ne samo zvaničnike i noćne čuvare u Petrogradu, nego i maštu budućih evropskih i ruskih romanopisaca.
Njegovo osećanje otuđenosti toliko je da čak i u ogledalu on vidi nekog drugog. Ali u podrumu, u lavirintu besa, on kuje osvetu. On će „pokrenuti đavole“ i, jednoga dana, sve te ništavne birokrate, kočijaši koji ga prskaju blatom, lakeji koji mu zatvaraju vrata ispred nosa, dame koje se kikoću zbog njegovog pocepanog kaputa, gazde koje ga u zasedi čekaju na neosvetljenom stepeništu – svi će oni puziti pred njegovim pobedonosnim stopama. To je san i večito maštanje onog nepreglednog mnoštva izgladnelih pisara i nezaposlenih učitelja koji spolja zure u praznične prozore evropske književnosti.
Kao što piše Berđajev u studiji o Dostojevskom: tako se „otvara ponor u samim čovekovim dubinama, a tu Gospod i Raj, Satana i Pakao, ponovo bivaju otkriveni“.
Možda nijedan drugi tekst Dostojevskog nije izvršio veći uticaj na misao i književnu tehniku dvadesetog veka. Mnogo pre svojih egzistencijalnih sledbenika, čovek iz podzemlja objavio je veličanstvenost apsurda. Baš zato Dostojevski zauzima počasno mesto u panteonu moderne metafizike, zajedno sa Paskalom, Blejkom, Kjerkegorom i Ničeom.

Naša preporuka naslova: