Porudžbinom od preko 3.000 RSD ostvarujete besplatnu dostavu!

-10%

Priča o dva grada – Čarls Dikens

891,00 RSD

SKU 9788663693821 Kategorije , Autor

Autor: Čarls Dikens
ISBN: 9788663693821
Godina izdanja: 2023
Broj strana: 360
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 20cm
Izdavač: Kosmos izdavaštvo

Opis

Pred vama je jedan od, u svetu književnosti, najcitiranijih prikaza duha vremena Francuske revolucije. Kako je ovaj roman važio za najuticajnije shvatanje ove revolucije u anglofonom svetu, možemo ga smatrati i jednim od najvažnijih istorijskih romana. U vreme revolucije, ali i u Dikensovo vreme, često je bilo poređenje engleskog i francuskog društva, te strah da se društvena previranja i krvavi obračuni iz prestonice Francuske mogu preneti i na prestonicu britanske imperije. Tako su i dva grada iz ovog romana upravo Pariz i London.

Raskošnim stilom i bogatom naracijom Čarls Dikens jedan je od najvećih svetskih pisaca, pa ni ovo delo nije jednobrazan politički panflet, ono oslikava ambivalentnost čovekove prirode iz koje izviru sukobljene istorijske istine: tlačenje nižih klasa, ali i revolucionarno nasilje nakon prevrata.

Kroz čitavu plejadu likova Dikensova priča postaje višeslojna, ona je istovremeno porodična saga, sentimentalna pripovest, uzbudljiva avantura i ozbiljan prikaz temeljnih istorijskih promena.